Kjempeblekkspruten eksisterer!

I hundrevis av år har folk vært fasinert av historier av store blekkspruter som angrep skip og halte folk ut i sjøen. Den mest berømte blekkspruten er nok Kraken som biskopen Erik Pontoppidan skrev om i Norge i 1750. Denne blekkspruten var nærmest en flytende øy med armer så lange at den kunne trekke selv det største krigsskipet under vann.
Men i 1925 skjedde det noe. Man fant beviser på at kanskje kjempeblekkspruten ikke var myter likevel. I magen på en spermasetthval fant man enormt lange fngarmer. Man hadde tidligere også funnet store dyr som var drevet på lang som kunne være store blekkspruter, men disse var så råtne at man ikkje kune si helt sikkert at det var det.
I 2002 skjedde store forandringer som forandret hele synet på at kjempeblekkspruten kanskje var en myte. Man fant nemlig flere eksemplarer! Første eksemplarer var en blekksprut som ble skylt i land i Australia som var over 200kg. Deretter fikk noen australske fiskere en nylig avdød blekksprut på 12m og 250kg i garnet sitt. Til sist fikk noen fiskere fra New Zealand et levnde eksemplar av en ung blekksprut i garnet sitt! Denne var 70kg og var nesten 4meter!

Blekksprutene inneholder gruppen med de bløte dyrene, dvs at de ikke har noe skjelett. Deretter kan vi dele de inn i to grupper til. De tiarmede og de åttearmede. Den tiarmede blekkspruten har en slank kropp og svømmer fritt i havet, mens den åttearmede er mer klumpete og holder til på bunnen. Blekkspruter finne i alle verdenshavene, og regnes mange steder for å være en delikatesse.
Blekkspruten har fått navnet sitt fordi den skyter ut en blekklignende væske som den bruker for å forvirre angrepere. Noe annet som er litt interessant er at de faktisk har tre ganger så mye hjerneceller som mennesker!

Mange forskere mener nå at kjempeblekkspruten kan være havets største og farligste rovdyr! Hodet på det største eksemplaret som er funnet var 2,5m langt, men dette var et ungt eksemplar så man mener at de kan bli mye større enn dette!
Man tror kjempeblekkspruten kan få opp til 20meter lange fangarmer, og i enden på de to lengste fangarmene har kjempeblekkspruten et sett med skarpe kroker eller klør som blekksputen kan gripe fast i byttet sitt med.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..